YUKA TSURUNO
EXHIBITIONS ARTISTS PUBLICATIONS GALLERY ART FAIRS NEWS FEATURED WORKS PRIVATE

志村信裕 Nobuhiro Shimura
「歓迎光臨」Ring Ring
2016年3月19日(土)- 4月16日(土)

ring ring, 6 channel video projection on the 120000 golden bells
Installation view at Taipei Artist Village  Photo: Chang-Chih Chen

>English

ユカ・ツルノ・ギャラリーでは、志村信裕の個展『歓迎光臨』を、2016年3月19日(土)~4月16日(土)まで開催いたします。

志村信裕は「光をあてる」をテーマに、身近なものが持つ個々の文脈を紐解きながら、光がもたらす記憶や時間性について取り組んできています。スニーカーやボタン、あるいは風景といった身の周りの実写映像を投影するインスタレーションでは、路地裏やバケツなど様々な場所や素材がスクリーンとなり、スケールを問わず展開されています。投影によって生まれた新たな関係性は、そこに潜む歴史や人々の記憶を呼び起こしながら既存の空間を変容させてきました。近年は、映写技師の技術を学ぶために移り住んだ山口での経験を通して、グローバリズムから隔絶された離島の生活誌をフィルムで記録するプロジェクトなど、新たな表現方法にも取り組んでいます

ユカ・ツルノ・ギャラリーでの2回目の個展となる本展では、志村の代表作である《ring ring》の日本初展示を行います。2010年に台北国際芸術村で3ヶ月間の滞在制作をした志村は、旧正月を控えて街中に拡がる金と赤の世界に圧倒されてそこから2つの作品を制作しました。一つは金魚の映像を樹木に投影した《Goldfish》。そしてもう一つが金の鈴をスクリーンに見立てた《ring ring》です。台北では、六角形のすだれ状に吊るされた12万個の鈴のスクリーン上に俯瞰撮影された波打ち際の風景が投影され、天に向かって寄せてはひき返す水の現象は、旧正月には欠かせない花火のイメージにも重なりました。 作品タイトルである《ring ring》は、鑑賞者が作品の中に入る際に鈴が鳴る(ring)ことと、環状(ring)のスクリーンに由来していますが、志村が台北ですぐに耳で覚えた「歓迎光臨(ホワンイングワンリン:いらっしゃいませ)」の臨(ring)にも由来しています。この臨(ring)は「come」を意味し、光の中に人が入ることで完成するこの作品にぴったりだと確信したと志村は述べています。台北の情景から生まれた作品は、ここ日本では五角形に吊された10万個の鈴のスクリーンに形を変え、鈴の音色とともに黄金の光の中に鑑賞者を招きます。

作家プロフィール
1982年東京生まれ。2007年武蔵野美術大学大学院映像コース修了。近年の展示に、『あいちトリエンナーレ2010』(2010年)、『Experimenta Speak to Me: 5th International Biennial of Media Art』(メルボルン、2012年)、『ヴァンジ彫刻庭園美術館コレクション展 この星のうえで』(ヴァンジ彫刻庭園美術館、2013年)、『パランプセスト―記憶の重ね書き vol.5 志村信裕』(gallery αM、2014年)、『カフェ・イン・水戸R』(水戸芸術館、2015年)、『未見の星座〈コンス テレーション〉』(東京都現代美術館、2015年)など。2016年3月から文化庁新進芸術家研修制度研修員としてパリに2年間滞在予定。

同時開催
「六本木クロッシング 2016展:僕の身体、あなたの声」
会期:2016年3月26日 - 7月10日
会場:森美術館(東京)
* アーティストトーク: 3月27日(日)

志村信裕「歓迎光臨」
会期:2016年3月19日 - 4月16日
オープニングレセプション: 3月19日(土)18:00-20:00
開廊時間: 火 - 土 11:00 - 19:00

Yuka Tsuruno Gallery is pleased to present Ring Ring by Nobuhiro Shimura, from Saturday, March 19 to Saturday, April 16, 2016.

Nobuhiro Shimura has dealt with issues of memory and time induced by light, scrutinizing the contexts peculiar to the familiar things that surround us. His installations uses moving images of disparate things that are freely enlarged or shrank, such as sneakers and buttons, as well as everyday sceneries, projecting them onto different spaces and materials——from a back alley to a bucket——which act as screens. The new relationships that the projections generate, transform an existing space evoking layers of history and memories that lie dormant. In recent years, through his experience of moving to Yamaguchi to learn the skills of a projectionist, he has also worked on finding new ways of expression, including a project to document onto film the life in an isolated island cut off from globalism.

This is Shimura’s second solo show at Yuka Tsuruno Gallery, and will showcase ring ring, one of his most important works, for the first time in Japan. During the three-months long residency program in Taipei Artist Village in 2010, Shimura was overwhelmed by the world tinged with red and gold in preparation for the Chinese New Year, and produced two works taking this experience as his inspiration: Goldfish, which projects moving images of goldfish onto trees, and ring ring, which uses gold bells as a screen. For the exhibition in Taipei, footage of the water’s edge at sea shot from above was projected on a hexagonal screen composed of 120,000 bells hung like a window shade. The waves that come and go vertically called to mind the image of fireworks, an indispensable feature of any Chinese New Year celebration.

The tile ring ring derives from the “ringing” of bells when viewers enter the work, and the “ring” form of the screen, but also from the “lin” in huan ying guang lin, meaning “welcome” in Mandarin, an expression Shimura learned by ear soon after his arrival in Taipei. The artist says that learning that the Chinese character for lin, 臨, means “to come” convinced him that it matched his work perfectly as it is completed by the viewer entering into the light. Born out of the scenes in Taipei witnessed by the artist, the work will reemerge here in Japan as a pentagonal screen composed of 100,000 bells, inviting viewers into a golden light accompanied by the melody of bells.

Artist Profile
Nobuhiro Shimura (b. 1982, Tokyo) completed his master’s degree in Imaging Arts and Sciences at Musashino Art University. Selected solo exhibitions include Aichi Triennale 2010, Experimenta Speak to Me: 5th International Biennial of Media Art (RMIT Gallery, 2012), The Vangi Sculpture Garden Museum Collection: on this planet (Vangi Sculpture Garden Museum, 2013), Palimpsest — Superimposed Memories vol.5 Nobuhiro Shimura (gallery αM, 2014), Cafe in Mito R (Art Tower Mito, 2015) and Constellations: Practice for Unseen Connections/Discoveries (Museum of Contemporary Art Tokyo, 2015). From March 2016, he will be based in Paris for 2 years under the overseas study program for upcoming artists of the Agency for Cultural Affairs.

Other Exhibition

Roppongi Crossing 2016: My Body, Your Voice
Date: March 26 - July10, 2016
Venue: Mori Museum, Tokyo